GKM bodovalo aj v Snine

Gerbócova literárna Snina, autorská súťaž určená začínajúcim poétom, prozaikom i esejistom, má za sebou už 22. ročník. Slávnostný galaprogram, spojený s vyhlásením výsledkov a oceňovaním, sa konal v honosných priestoroch historického kaštieľa v Snine prvý decembrový piatok.

Celoslovenské podujatie, ktoré dávno prekročilo hranice Slovenska, nesie meno významného sninského rodáka Jozefa Gerbóca, ktorý bol literárne činným už od študentských čias.

Oceňovania v kaštieli sa zúčastnili začínajúci autori z celého Slovenska a žiaci ZŠ v chorvátskych Našiciach. Jedna práca dokonca prišla aj z Holandska. Porotcovia hodnotili súťažné práce v štyroch kategóriách. Kategóriu A a B, do ktorej prispeli žiaci 1. – 9. ročníka základných škôl, hodnotila Mgr. Anna Timková Lazurová, PhD., členka Katedry knižničných a informačných štúdií Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove a kategóriu C a D, ktorá je určená študentom stredných škôl a dospelým bez obmedzenia veku, hodnotil slovenský redaktor, publicista a esejista Dušan Mikolaj. Na vyhodnotení nechýbali ani Jarmila Gerbócová, manželka zosnulého autora Jozefa Gerbóca, a jeho syn Martin. Spestrením programu boli príjemné melódie v podaní žiakov a učiteľov ZUŠ v Snine a krátke ukážky víťazných literárnych prác.

Aj tento ročník Gerbócovej literárnej Sniny bol dôkazom toho, že i v tomto hektickom svete sa mnohí vedia zastaviť, vnímať svet okolo, zahĺbiť sa do seba a svoje myšlienky dať na papier.

Naše gymnázium reprezentovali študenti Kristína Pásztorová a Sebastián Kuľbaga. Sebastián získal 2. miesto a pomyselné fanfáry zneli Kristíne, ktorá sa umiestnila na 1. mieste.

Srdečne im blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.