Zrelí na dobu digitálnu

„Sme radi, že niekto myslí aj na nás,”  týmito slovami sa s nami lúčili seniori, ktorí 15. mája 2023 navštívili naše gymnázium. Už druhýkrát sme zorganizovali podujatie Zrelí na dobu digitálnu, ktoré bolo určené práve pre nich. Aktivita sa uskutočnila v rámci projektu na podporu digitalizácie seniorov pod záštitou Nadačného fondu Telekom a Nadácie Pontis. Aktivity nášho Kybernetického bezpečnostného tímu podporila aj Nadácia ZSE.

Zamerali sme sa opäť na informačnú bezpečnosť, lebo seniori predstavujú ohrozenú skupinu ľudí, pre ktorých má edukácia v tejto oblasti obrovský význam. Pojmy phishing, smishing, vishing  či scam sú pre nich cudzie, ale keď sa povie podvodné správy, SMS-ky, telefonáty, vedia o čom je reč. Mnohí majú skúsenosť s takýmito podvodmi, alebo poznajú niekoho, koho sa podvodníci už snažili takýmto spôsobom oklamať.

Dnešná prednáška spojená s workshopom sa niesla v znamení podvodných správ – posvietili sme si na ich znaky a na rôzne spôsoby ochrany. Seniori si prakticky vyskúšali, ako overiť podozrivú prílohu alebo link, ktorý môžu dostať emailom, cez sociálne siete či prostredníctvom SMS-ky. Zisťovali, či sa ich email alebo heslo nenachádza v databáze uniknutých údajov. V krátkom bezpečnostnom kvíze si na záver preverili svoje bezpečnostné znalosti.

Keďže sa po dlhej dobe znova objavili v laviciach, dostali aj malú domácu úlohu – otestovať svoje znalosti o podvodných správach a online vypracovať Phishingový test.

Všetky zaujímavé linky z dnešného workshopu sa nachádzajú na tejto stránke: https://gym.gkmke.sk/informacna-bezpecnost-pre-seniorov/

 

Ďalšiu aktivitu zameranú na zvyšovanie bezpečnostného povedomia seniorov plánujeme na našom gymnáziu uskutočniť v septembri/októbri 2023. Tešíme sa na spoločné stretnutie a čas strávený s ľuďmi, ktorí majú záujem sa vzdelávať aj napriek tomu, že školské lavice už dávno opustili.

 

Táto aktivita sa uskutočnila vďaka finančnej podpore Nadačného fondu Telekom, Nadácie Pontis a Nadácie ZSE.

 

Fotogaléria

V médiách – správa v telKE: https://fb.watch/lbUv2j6ICL/