Novinky z kybernetickej bezpečnosti

Október je Európskym mesiacom kybernetickej bezpečnosti. Členovia KyberTímu realizujú na našom gymnáziu v priebehu tohto mesiaca rôzne aktivity zamerané na zvýšenie bezpečnostného povedomia.

V utorok 25. októbra 2022 si svoje znalosti z informačnej a kybernetickej bezpečnosti mohli overiť naši tretiaci aj druháci.

Tretiaci skúmali podvodné správy. Použili na to Phishingový test pripravený akademickým bezpečnostným tímom CSIRT-UPJŠ. Podozrivé linky a súbory preverovali  cez online nástroj Virustotal. Úniky prihlasovacích údajov zisťovali na stránke https://haveibeenpwned.com/.

Novinky v oblasti informačnej bezpečnosti predstavil druhákom Dávid Kozák (2.Ag). Ukázal im využitie OSINT pri zisťovaní rôznych informácií, napr. pri hľadaní nezvestných osôb alebo riešení rôznych situácií. Schopnosti rozlíšiť podvodné správy otestovali použitím Phishingového testu. Na záver gymnazisti preskúmali podozrivé súbory a linky nástrojom Virustotal.

V prípade, že by ste si chceli preveriť aj vy svoje schopnosti rozpoznať podozrivé správy, vyskúšajte Phishingový test!

Phishingový test: https://csirt.upjs.sk/phishing/

 

Podozrivé linky a prílohy pred otvorením najprv otestujte cez online nástroj Virustotal:

Virustotal: https://www.virustotal.com/gui/home/upload

 

Úniky prihlasovacích mien, hesiel, emailov a iných osobných údajov môžete overiť na stránke: https://haveibeenpwned.com/

 

V prípade otázok kontaktujte členov nášho KyberTímu, určite vám radi pomôžu.

 

Fotogaléria