Exkurzia v GEOLAB

geolab

25. apríla 2022 sme sa vybrali za chémiou do terénu. V rámci predmetu Seminár z chémie sme sa my – budúce chemičky, zúčastnili exkurzie v laboratóriu GEOLAB s. r. o.

Je to laboratórium zaoberajúce sa environmentálnou problematikou – analýzou vôd a zemín. V laboratóriu sa uskutočňujú fyzikálno-chemické, chemické a rádiologické skúšky pitných, povrchových, podzemných, surových, závlahových vôd, vôd na kúpanie, vodných výluhov a rozbor zemín. Laboratórium uskutočňuje aj odber vzoriek.

Kvalifikovaní pracovníci nás previedli jednotlivými laboratóriami. Vysvetlili a ukázali nám, ako sa spracúvajú odobraté vzorky vody a pôdy. Pozreli sme si aparatúry na rôzne titrácie, elektródy na meranie pH a prístroj na stanovenie množstva dusičnanov, dusitanov, fosforečnanov a iných látok vo vzorkách. Videli sme, akými rôznymi metódami a postupmi sa extrahuje neznáma vzorka. Vyskúšali sme si prácu s rotačnou vákuovou odparkou. Pracovníci laboratória nám vysvetlili princíp spektrofotometrie a plynovej chromatografie a ukázali prístroje určené na tieto analytické metódy a tiež ich použitie v praxi. V počítači sme mali možnosť vidieť výstupy z merania neznámej vzorky vo vode.

exkurzia

exkurzia

Exkurzia nám priblížila prácu v chemickom laboratóriu. Po prvýkrát sme mali možnosť vidieť naživo rôzne meracie prístroje, ktoré v škole nemáme. Bolo to veľmi zaujímavé a inšpiratívne. Videli sme využitie chémie a poznatkov z chémie v praxi. A to pri riešení reálnych problémov, týkajúcich sa životného prostredia – kvality vody a pôdy.

Za sprevádzanie a cenné poznatky ďakujeme Mgr. Zuzane Mikovej z Geolab s. r. o.

exkurzia

geolab

Informácie: autor a https://geolabke.sk/

Foto: autor

Spracovala: RNDr. Mária Vavrová