Moja digitálna stopa

ilustračný obrázok digitálna stopa

V rámci projektu IT Akadémia v spolupráci s IT firmami a odborníkmi z praxe majú žiaci možnosť absolvovať aj v decembri zaujímavé IT čajovne. Sú zamerané na aktuálne témy z oblasti IT.

IT čajovňa 03.12.2020 s lektorkou Lenkou Hlinkovou (Algoritmus) s názvom Moja digitálna stopa hostila v online priestore takmer 200 študentov.

obsah čajovne

Žiaci sa dozvedeli, aký je rozdiel medzi digitálnou stopou a osobnou značkou. Ako reagovať na trollov a ako sa chrániť pred potenciálnym nebezpečenstvom na sociálnych sieťach. Hovorilo sa o tom, čo sú príliš osobné údaje na sociálnych sieťach a čo by sme o sebe nemali zverejňovať. Ako si nastaviť účty na sociálnych sieťach a ako a s kým zdieľať svoje súkromné informácie na internete. Dozvedeli sme sa, na koho sa obrátiť v prípade problému. Zhrnuli sme si, aké sú novodobé pravidlá etiky na internete a niektorí žiaci nám ukázali, ako sa nesprávať v online priestore.

pravidlá odosielania

Vyberáme z komentárov našich študentov, ktorí sa zúčastnili na IT čajovni:

“Pod digitálnou stopou sa podľa mňa skrýva oveľa viacej vecí než si obyčajne človek myslí. Či už pri príspevkoch na internete je ukrytých oveľa viacej otázok o bezpečnosti, ktoré ľudia prehliadajú alebo ani o nich nevedia. Myslím si, že pri nežiadanej digitálnej stope môže dôjsť aj ku kyberšikane a zneužívaniu. Je to široká a dôležitá téma, ktorej by sa podľa mňa malo venovať viac pozornosti.

David P. 2.Ag

 

“IT čajovňa bola zaujímavá informáciami o hrozbách a nástrahách na internete. Hovorili sme o rôznych sociálnych sieťach a vekových kategóriách, ktoré sú najviac ohrozené. V téme boli zahrnuté informácie o osobných údajoch, zásadách publikovania na sociálnych sieťach, nastavení účtov a zdieľaní.”

Igor S. 2.Ag

zdieľanie

“Na prednáške sa mi najviac páčilo, že si s nami lektorka vytvorila kamarátsky vzťah a zaujímal ju náš názor. Téma je podľa mňa veľmi zaujímavá. Určite je to niečo, o čom by sme sa mali viac rozprávať. Napriek tomu, že sa niektorí účastníci nesprávali slušne, lektorka k nim pristupovala profesionálne. Na týchto konkrétnych príkladoch sa ukázalo, ako sa ‘nesprávať’ v online priestore. Po vypočutí prednášky by som ostatným odporučila, aby si dobre rozmysleli, čo dajú na sociálne siete (aby to nebolo niečo, za čo by sa mohli v budúcnosti hanbiť). Aby si lepšie nastavili súkromie, dali si pozor na to, kto ich sleduje a aby nezverejňovali svoje súkromné informácie.”

Aďka T. 2.Ag

 

“Myslím si, že výber tejto témy bol veľmi dobrý. Mali by sme sa aspoň trocha vedieť orientovať a správne sa zachovať v rôznych situáciách na internete. Zvažovať ako sa správať na sociálnych sieťach a čo pridávať napr. na Instagram alebo Facebook. Lektorka to vysvetľovala veľmi dobre. Prezentácia alebo rovno môžem povedať celý webinár bol veľmi dobre pripravený a páčil sa mi kvíz, ktorý sme vypĺňali v závere.”

Eliška T. 2.Ag

heslo

na koho sa obrátiť