Súťaž “Hodnoty vyplývajúce z lásky” pod záštitou Mons. Mareka Forgáča

Vážení priatelia, ponúkame Vám možnosť zapojiť sa do súťaže “Hodnoty vyplývajúce z lásky”. Informácie o súťaži sú predostrené v nasledujúcom štatúte. Veríme, že Vás súťaž osloví a zašlete nám svoje príspevky.

Štatút literárnej, výtvarnej a fotografickej súťaže „Hodnoty vyplývajúce z lásky“
(ďalej len „štatút“)

Súťaž sa koná pod záštitou Mons. Mareka Forgáča, pomocného biskupa Košickej arcidiecézy.

Všeobecná časť

Preambula
Traja sv. košickí mučeníci – kňazi Štefan Pongrác, Melichar Grodziecki a Marek Križin – 7. septembra 1619 počas povstania Gabriela Betlena zomreli v Košiciach mučeníckou smrťou. Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup – metropolita, vyhlásil pre Košickú arcidiecézu prípravný rok na 400. výročie ich mučeníckej smrti. Pri tejto príležitosti Spojená škola sv. Košických mučeníkov v Košiciach organizuje rôzne sprievodné podujatia. Jedným z nich je vyhlásenie literárnej, výtvarnej a fotografickej súťaže „Hodnoty vyplývajúce z lásky“.

I. Predmet a účel štatútu
Poslaním literárnej, výtvarnej a fotografickej súťaže (ďalej len „súťaže“) „Hodnoty vyplývajúce z lásky“ je propagovať Rok sv. košických mučeníkov a tvorenie povedomia žiakov a učiteľov o blížiacom sa výročí úmrtia košických mučeníkov a hodnotách, ktoré plynú z ich života, konania a presvedčenia a sú aktuálne aj v dnešnej dobe.

II. Vyhlasovateľ súťaže
Vyhlasovateľom súťaže je Spojená škola sv. Košických mučeníkov, so sídlom Čordákova 50, 040 23 Košice pod záštitou pomocného biskupa košickej arcidiecézy Mons. Mareka Forgáča.

III. Cieľ súťaže
Cieľom súťaže je zozbierať a vyhodnotiť príspevky na vyhlásené témy v kontexte jubilea 400. výročia smrti sv. košických mučeníkov.

IV. Termín súťaže
Súťaž trvá od 01.05.2019 do 01.07.2019. Do súťaže budú zaradené všetky práce odoslané do dátumu uzávierky, resp. všetky práce podané najneskôr v deň uzávierky.

V. Oprávnená osoba
Cieľom vyhlasovateľa súťaže je zapojiť do súťaže čo najširšie spektrum záujemcov z rôznych zložiek škôl. Z tohto dôvodu sú oprávnenými osobami žiaci rôznych stupňov škôl podľa kategórií:
Kategória A – žiaci primárneho vzdelávania (žiaci prvého stupňa ZŠ)
Kategória B – žiaci nižšieho sekundárneho vzdelávania (žiaci 5.-6. ročníka ZŠ))
Kategória C – žiaci nižšieho sekundárneho vzdelávania (žiaci 7.-9. ročníka ZŠ a žiaci 1.-4. ročníka osemročného gymnázia)
Kategória D – žiaci vyššieho sekundárneho vzdelávania (žiaci stredných škôl)
Žiaci, ktorí dovŕšili 18 rokov veku a sú plne spôsobilí na právne úkony, poskytnú vyhlasovateľovi súťaže svoje osobné údaje (špecifikované v článku VIII. štatútu) za účelom účasti v súťaži. Za žiakov, ktorí nedovŕšili 18 rokov, poskytnú s písomným súhlasom ich osobné údaje (špecifikované v článku VIII. štatútu) za účelom účasti v súťaži ich zákonní zástupcovia. Do súťaže sa môžu zapojiť žiaci cirkevných, štátnych i súkromných škôl.

VI. Pravidlá
1. Do súťaže sa môže zapojiť účastník zaslaním príspevku na vyhlásené témy na adresu vyhlasovateľa.
2. Účastník súťaže prehlasuje, že príspevok prezentovaný v súťaži spracoval samostatne.
3. Vyhlasovateľ má právo výhru v súťaži výhercovi neodovzdať v prípade, ak zistí, že výherca porušil podmienky súťaže alebo porušil niektoré ustanovenia štatútu.
4. Vyhlasovateľ súťaže si vyhradzuje právo nezverejniť príspevok, ktorý nesúvisí s tematikou súťaže, je hanlivý alebo nevhodný obsahom.
5. Poradie víťazných prác bude zverejnené na stránke Spojenej školy sv. Košických mučeníkov.
6. Víťazi v jednotlivých kolách budú kontaktovaní emailom na adresu školy najneskôr do 31.08.2019.
7. Víťazné práce budú zverejnené na webovom sídle školy www.gkmke.sk od 9.9.2019.
8. Víťazi v jednotlivých kategóriách budú ocenení dňa 06.09.2019 v rámci 400. výročia smrti sv. košických mučeníkov.
9. Hodnotiacu komisiu zostavuje vyhlasovateľ. Hodnotiaca komisia pozostáva z delegáta Arcibiskupského úradu, odborníkov v danej oblasti z univerzity, učiteľa konkrétneho predmetu.

VII. Ceny a vyhodnotenie súťaže
Výsledkom finálneho hodnotenia je výber a schválenie poradia prvých troch najlepších súťažných prác vo všetkých kategóriách. Hodnotiaca komisia môže niektoré miesto neudeliť, resp. môže udeliť aj mimoriadne ocenenie.
1. miesto v každej kategórii: poukážka na nákup kníh v hodnote 30 eur
2. miesto v každej kategórii: poukážka na nákup kníh v hodnote 20 eur
3. miesto v každej kategórii: poukážka na nákup kníh v hodnote 10 eur

VIII. Súhlas so spracovaním a zverejnením osobných údajov
Účastník zapojením sa do súťaže udeľuje vyhlasovateľovi súhlas na spracovanie jeho osobných údajov v rozsahu: meno a priezvisko, rok narodenia, ročník, škola. Súhlas podľa predošlej vety účastník súťaže poskytuje na dobu neurčitú, pričom je však oprávnený kedykoľvek ho písomným oznámením vyhlasovateľovi odvolať.

Špecifická časť

IX. Jednotlivé časti súťaže, ich kategórie a kritériá

Súťaž má 3 časti: literárnu, výtvarnú a fotografickú. Jednotlivé časti majú svoje kategórie, kritériá. Žiak sa môže zapojiť do jednej z častí súťaže alebo do viacerých častí súťaže.

A. Literárna časť

Literárna časť súťaže je určená autorom poézie a prózy. Z prozaických literárnych útvarov sa odporúčajú: rozprávanie, poviedka, úvaha, interview. Na literárnej súťaži sa môžu zúčastniť autori so svojou vlastnou tvorbou, ktorá nebola doposiaľ nikde inde publikovaná. Obsah textov musí korešpondovať s niektorou témou. Základným kritériom hodnotenia prác je ich originálnosť a umelecká kvalita. Hodnotí sa autorov prístup k téme, jej spracovanie po obsahovej i formálnej stránke, originalita. Do užšieho výberu budú zaradené práce, ktoré zaujmú výberom výrazových prostriedkov a originálnym nápadom. Autor literárnej práce môže do súťaže poslať maximálne 1 súťažnú prácu. Do súťaže budú zaradené literárne diela v rozsahu maximálne 4 strany A4 v tlačenej podobe, resp. emailom na adresu organizátora. Na každej literárnej práci musí byť v pravom hornom rohu na 1. strane uvedené meno a priezvisko autora, vek, ročník, kategória, názov školy, adresa školy, meno a priezvisko pedagóga a kontakt na neho (telefón, resp. email). Očakávajte potvrdzujúci email o zaregistrovaní literárnych textov do súťaže. Za školu sa môže zaslať maximálne 5 víťazných prác z jednotlivých kategórií na adresu organizátora súťaže.

B. Výtvarná časť

Do výtvarnej súťaže budú vybrané práce, ktoré splnia témy. Každá škola môže do súťaže prihlásiť maximálne 5 prác do každej kategórie. Autor výtvarnej práce môže do súťaže poslať maximálne 1 súťažnú prácu. Formát prác je maximálne do veľkosti A2. Väčšie, skupinové alebo trojrozmerné práce budú zo súťaže vyradené. Technika zhotovenia prác je ľubovoľná. Práce sa zo súťaže nevracajú. Na zadnej strane každej práce musí byť uvedené meno a priezvisko autora, vek, ročník, kategória, názov školy, adresa školy, meno a priezvisko pedagóga a kontakt na neho (telefón, resp. email). Výtvarné práce všetkých účastníkov budú zverejnené v rámci vernisáže v priestoroch organizátorskej školy od 09.09.2019 do 31.10.2019.

C. Fotografická časť

Do fotografickej súťaže sa môže zapojiť žiak alebo študent zaslaním fotografie na tému súťaže vo formáte A4 alebo A3. Na zadnej strane fotografie musí byť uvedené meno a priezvisko autora, vek, ročník, kategória, názov školy, adresa školy, meno a priezvisko pedagóga a kontakt na neho (telefón, resp. email). Ku fotografii je možné priložiť v samostatnom textovom súbore aj popis fotografie, kontext vzniku fotografie i osobnú pridanú hodnotu. Sprievodný popis je treba zaslať vytlačený v obálke spolu s fotografiou. Sprievodný popis fotografie nie je povinnou časťou a pri hodnotení sa na sprievodný popis neprihliada. Súťažiaci môže do fotografickej súťaže poslať maximálne 1 fotku. Účastník fotografickej súťaže prehlasuje, že fotografiu, ktorú prezentoval v súťaži, vyhotovil samostatne a má neobmedzené práva k tejto fotografii. Vyhlasovateľ súťaže si vyhradzuje právo nezverejniť fotografiu, ktorá nesúvisí s tematikou súťaže, je hanlivá alebo sa na nej nachádzajú nevhodné vyobrazenia. Fotografie všetkých účastníkov budú zverejnené v rámci vernisáže v priestoroch organizátorskej školy od 09.09.2019 do 31.10.2019.

X. Záverečné ustanovenie
1. Ustanovenia štatútu sa stávajú účinné jeho zverejnením na webovom sídle školy.
2. Osoby, ktoré sa zúčastnia súťaže, vyjadruj svoj súhlas s obsahom štatútu.
3. Na zaradenie do súťaže ani na výhru nevzniká právny nárok.

Košice 11.03.2019

RNDr. Adriana Bariová
riaditeľka školy