Na návšteve v kine…

„Sme s vami, buďte s nami,“ – ústredné heslo filmu Jiřího Mádla s názvom Vlny v nás zachovalo hlboký odkaz ľudskej odvahy boja za slobodu slova a ľudské práva. A keďže filmov, ktoré by boli vhodným edukačným materiálom je v našich kinách ako šafranu, nezaváhali sme a zorganizovali pre našich študentov premietanie v kine Úsmev spojené s úvodným slovom p. uč. Brunikovej o dejinných okolnostiach.

Film sleduje príbeh šéfredaktora Milana Weinera (v podaní Stanislava Majera), ktorý vedie Redakciu medzinárodného života Československého rozhlasu práve v období Pražskej jari, keď sa Československo začína otvárať reformám a slobodnejšej budúcnosti. Spolu so svojím tímom novinárov cíti, že ich práca má väčší vplyv ako kedykoľvek predtým a ich hlas sa stáva nástrojom prebúdzania národa. Ich úsilie však zastaví vpád vojsk Varšavskej zmluvy 21. augusta 1968. Aj napriek tankom v uliciach, vojakom v budove rozhlasu a všadeprítomnému chaosu a neistote, odvážni redaktori a technici Československého rozhlasu pokračovali v ilegálnom vysielaní, aby informovali obyvateľov o aktuálnom dianí.

Prítomnosť a osudy hrdinov filmu prepája myšlienka, že novinári majú v spoločnosti nezastupiteľnú úlohu a že ich odhodlanie a túžba po pravde sú kľúčové pre udržanie demokratických hodnôt.

Aplauz, ktorý sa rozozvučal kinosálou po záverečnej scéne filmu, bol dôkazom toho, že náš cieľ zanechať v študentoch emocionálnu stopu, sa podarilo naplniť.

 

Spracovala: Mgr. Lenka Bruniková