Deň s históriou…..

V piatok 17. mája sa nám naskytla príležitosť prežiť celý deň naplnený históriou. Svoj program sme začali moderovanou diskusiou Prežili sme holokaust. Dagmar Mozolová, redaktorka RTVS, už 10 rokov zaznamenáva príbehy preživších aj záchrancov z obdobia 2. svetovej vojny. Svoj príbeh nám vyrozprávala doc. Denisa Nikodémová, ktorá zažila holokaust na vlastnej koži.

Táto úspešná, aj napriek úctyhodnému veku stále veľmi aktívna žena, spomínala na svoje detstvo, rodinu a všetky útrapy, ktoré ich postretli ako Židov žijúcich počas existencie Slovenského štátu. Rozprávanie bolo doplnené emotívnymi piesňami v podaní speváčky Kataríny Koščovej a klaviristu Daniela Špinera.

Súčasťou programu bolo premietanie dokumentu Dagmar Mozolovej s názvom Mamička o Zuzane Dermekovej, ktorá ako mladá slobodná žena zachránila dvojročné židovské dievčatko Zorku. Po záverečných titulkách filmu zavládla v Historickej radnici chvíľka ticha. Po ňom nasledoval potlesk ako poďakovanie autorke, že sme si mohli vypočuť slová, ktoré by mali byť mementom pre všetky generácie, aby sa niečo podobné už nikdy nezopakovalo.

Po emocionálne silnom zážitku sme sa presunuli do Dómu sv. Alžbety, kde nám sprievodca Bc. Martin Gajdoš priblížil históriu katedrály, ale aj kaplnky sv. Michala. Prehliadku sme ukončili výstupom na severnú (nazývanú aj Žigmundovu) vežu, z ktorej sme mali Košice ako na dlani.

 

Spracovala: Mgr. Lenka Bruniková

 

 

 

 

Fotogaléria