Papierová stopa na festivale STARMUS

Klimatické zmeny a ich vplyv na našu planétu nenechávajú ľahostajnými nielen vedcov a environmentálnych aktivistov, ale ani nadšených mladých ľudí. Presvedčiť sa o tom mohli v stredu 15. mája 2024 na Hlavnom námestí v Bratislave aj účastníci finálového vystúpenia PBL výzvy: Spoločne meníme svet, ktorej hlavným partnerom bol STARMUS, svetový festival vedy, hudby a umenia.  Stretnutie najväčších svetových vedeckých kapacít, laureátov Nobelovej ceny, astronautov aj svetoznámych umelcov a hudobníkov sa v Bratislave koná už siedmykrát. Od tohtoročnej témy , ktorou je  „Budúcnosť našej domovskej planéty“, sa odvíjalo aj zadanie pilotného ročníka PBL výzvy: Ako maximalizovať pozitívny alebo minimalizovať negatívny dopad našej školy na naše lokálne životné prostredie?

Foto: Arnold Kiss, BUILD Slovensko o.z., organizátor a moderátor podujatia PBL výzvy

Do PBL výzvy sa zapojilo 75 základných a stredných škôl z celého Slovenska. Do semifinále postúpilo päť stredoškolských tímov a šesť tímov zo základných škôl, ktoré dostali šancu prezentovať pred vedeckou a umeleckou porotou svoj výskum, výsledky a umelecké dielo inšpirované témou projektu.

Foto: členovia vedeckej a umeleckej poroty

Deviati študenti z 1.AG v tíme GKM stopári prišli na Hlavné námestie predstaviť projekt Papierové stopy a umelecké dielo, ktoré už aktuálne spestruje chodby nášho gymnázia. O projekte Papierové stopy  sa všetko dozviete z príspevkov na našej webstránke alebo FB.

Foto: tím GKM stopári pri prezentácii projektu

Víťazstvo za základné školy si odniesol tím UvedoMENIE z Novej Dubnice a tím Gvarzáčky z gymnázia v Žiline. Všetky semifinálové projekty boli na vysokej úrovni, boli nápadité, originálne a vykazovali prvky trvalej udržateľnosti. Pre náš tím to nebola len súťaž. Boli to tri mesiace práce, vytrvalosti, učenia sa spolupráci, time-managementu a ďalších dôležitých prvkov pri práci na reálnom probléme cez projektové vzdelávanie.

Foto: tím GKM stopári

Ďakujeme tímu GKM stopári za výbornú reprezentáciu školy na tomto podujatí. Veríme, že toto bol len začiatok. Pred nami je nová výzva, nové nápady a chuť urobiť niečo pre „Budúcnosť našej domovskej planéty“ (hlavná téma 7.ročníka STARMUS).