GIRL’S DAY 2023

Girl’s Day očami našich študentiek

 

Sudolabs: Design & Build Webs/Apps for Startups with us

(Duett Business Residence I, Námestie osloboditeľov 3/A, Košice)

IT sféra nie je len pozeranie do obrazovky a ťukanie kódu. Človek nemusí byť dobrý v matematike, nemusí byť technicky zdatný a už vôbec neplatí, že táto oblasť je doménou len pre mužov. Mýty v IT oblasti pomáhajú búrať projekty ako Aj ty v IT.

Okrem množstva zaujímavých online prednášok a workshopov ponúka raz ročne aj aktivitu s názvom Girl’s Day. Je to deň, keď IT firmy alebo inštitúcie otvoria svoje dvere pre dievčatá, prevedú ich svojimi priestormi a ukážu, ako daná firmy funguje. Dievčatá majú jedinečnú možnosť dozvedieť sa, ako sa pracuje v jednotlivých tímoch, akými etapami musí prejsť digitálny produkt a oboznámia sa s firemnou kultúrou.

Deň strávený vo firme Sudolabs nás presvedčil o tom, že IT je oblasť omnoho kreatívnejšia, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Predstavili nám postup vývoja mobilných aj webových aplikácií. Na ich tvorbe sa podieľa viacero rôznych tímov. Zástupca každého tímu nám zaujímavým spôsobom priblížil, čomu sa v práci venujú.

Prednášajúci ochotne odpovedali na otázky k téme, ale nezľakli sa ani tých osobnejších. Vďaka tomu sme mali možnosť spoznať jedinečné príbehy rôznych ľudí o tom, akou cestou sa dostali do sveta IT.

My sme svoju kreativitu ukázali pri navrhovaní dizajnu aplikácie na vyhľadanie letných brigád a na záver nechýbala ani pizza.

Sudolabs ďakujeme za možnosť stráviť deň v ich firme a tešíme sa na ďalšie aktivity od Aj ty v IT.

Kiara Koščová, 4.Ag

Foto: Sudolabs

 Technická univerzita v Košiciach/FEI – KEMT

(Letná 9, Košice)

,,Girl’s Day som strávila na Technickej univerzite v Košiciach. Najprv sme išli do laboratória. Pracovali sme s programom, ktorým sme dokázali na diaľku ovládať svetlá a elektrické žalúzie. Našou úlohou bolo zostaviť program, ktorým bude senzor snímať, či sú dvere otvorené alebo zatvorené.
Neskôr sme sa presunuli do inej budovy, kde sme si mohli vyskúšať virtuálnu realitu (VR).  Zoznámili sme sa s rôznymi typmi VR ako napríklad ,,jaskyňa“, čo bol priestor ohraničený monitormi a kamerami, ktoré snímali špeciálne upravené okuliare a prispôsobovali podľa nich viditeľný obraz. ,,Helma“ – boli tu 3D obrázky (napr. pes), ktoré sme mohli rukami ľubovoľne presúvať.
Akciu som si veľmi užila a rada by som sa Girl’s Day zúčastnila aj budúci rok.“

Mirka Ninčáková, 1.Ag

 

 

Viac o Girl’s Day: https://girlsday.sk/