Nie je všetko zlato, čo sa blyští

 alebo ako spojiť archeologické vykopávky s expedíciou DofE a prežiť

 

Oblasť dobrodružná expedícia programu DofE poskytuje mladým ľuďom jedinečný, náročný a nezabudnuteľný zážitok. Nielenže vystúpia zo svojich komfortných zón, ale svoje hranice posunú ďaleko za svoje maximum.

Tak to bolo aj v mojom prípade. Spolu so skupinou mladých ľudí z východného Slovenska som sa rozhodla absolvovať cvičnú aj kvalifikačnú expedíciu.

Pôvodne sme mali pomáhať stavať zábrany pre žabky na Sigorde, ale kvôli neobvykle chladnému počasiu sme tento plán museli zmeniť. Zima nás však neodradila, a keďže termín expedície sme nevedeli posunúť, ocitli sme sa na Šarišskom hrade, kde sme pomáhali s archeologickými prácami.

Počasie nám vôbec neprialo a už po príchode na hrad sme si viacerí obliekli ďalšie vrstvy oblečenia, postavili stany a chytili sa lopaty či sita. Po najchladnejšej noci môjho života nám ľudia pracujúci na hrade ponúkli možnosť spať v zrekonštruovanej bašte, ktorú sme, samozrejme, neodmietli. Vďaka tomu nám tri dni ubehli ako voda.

Ďalší týždeň nás čakala kvalifikačná štvordňová expedícia. Teraz sme sa na hrade už cítili ako doma. Každý deň sme pomáhali s archeologickými prácami, išli na túru po okolí a pripravili si aspoň jedno teplé jedlo.

Aj počasie nám už viac prialo. Minulotýždňové heslo „je nám zima“ sa zmenilo na „je mi teplejšie, dám jednu vrstvu dole“.

Posledný deň sme sa veľmi tešili, že ideme domov, ale zároveň sme boli smutní, že musíme opustiť hrad. Ten nám za ten čas prirástol k srdcu spolu s ľuďmi, s ktorými sme strávili obidve expedície. Bola to tá najlepšia, najšialenejšia a zároveň najzaujímavejšia DofE dobrodružná expedícia. Obohatila ma o nové zážitky, skvelých ľudí, umožnila mi vyjsť z komfortnej zóny a dala mi veľa zaujímavých a nevšedných skúseností. Veď nie nadarmo sa volá dobrodružná expedícia.

Spracovala: Kiara Koščová

 

„Mladí ľudia si v DofE zdokonaľujú svoju cieľavedomosť, vytrvalosť, vystupujú zo svojej zóny komfortu, musia sa naučiť plánovať, musia sa naučiť tímovosti. Počas dobrodružnej expedície nie je všetko len ružové. Uchádzači sú unavení, niekedy hladní a smädní, veľmi im chýbajú mobily, teplá posteľ, ráno teplé kakao, večer teplá sprcha a posteľ, sladkosti, niekomu TV a PC. Do toho prídu požiadavky od iného účastníka o pomoc, podporu… . Je toho veľa, čo na expedícií zažijú a tí, čo sú tímovým športovým duchom naladení, to jednoznačne zvládajú lepšie.“

Fotogaléria