Boli sme na Data Day

Dátoví nadšenci sa 18. marca 2023 stretli na pôde PF UPJŠ, aby sa dozvedeli nové a zaujímavé informácie z oblasti Analýzy dát a umelej inteligencie. Konal sa tu Data Day 3, kde nechýbali ani naši gymnazisti, ktorí sa o túto problematiku zaujímajú.

Ako urobiť svet lepším vďaka umelej inteligencii? V rámci úvodnej prednášky sme zistili, že svet už lepším je. Denne totiž používame rôzne aplikácie, ktoré fungujú aj vďaka umelej inteligencii, čo si mnohokrát ani neuvedomujeme. Prednášajúci nám ukázal niekoľko reálnych príkladov ako sa takéto aplikácie umelej inteligencie vyvíjajú aj u nás, na východnom Slovensku. Študentom priblížil rôzne možnosti uplatnenia dátových odborníkov v praxi.

Po zaujímavej prednáške si každý účastník mohol vybrať dva z ponúkaných štyroch workshopov.

Mohli ste sa vybrať Po stopách dinosaurov s gréckym banditom, kde ste sa dozvedeli ako matematika s informatikou pomáha biológom odhaľovať záhady evolúcie dinosaurov i to, ako tieto metódy možno využiť aj pri iných aplikáciách v bežnom živote. Zaoberali sme sa napríklad geometrickou morfometrikou či Procrustovou analýzou a využívali sme štatistické metódy pri analýze tvarov.

Digitálna forenzná analýza z pohľadu dátových analytikov nám priblížila prácu forenzného analytika, ktorý zisťuje príčinu kybernetického bezpečnostného incidentu v operačnom systéme Windows. Nebolo to len hľadanie ihly v kope sena. Na skutočných dátach sme mohli skúmať reálne forenzné artefakty. S pomocou dátovej analýzy sme zisťovali, čo sa kedy stalo a čo mohla byť podozrivá aktivita.

Neurónové siete interaktívne umožnili účastníkom, aby sami naučili neurónovú sieť rozpoznávať objekty. Tiež sme si ujasnili, ako vie neurónová sieť určiť, čo je na obrázku.

Workshop Analýza dát na veľkom hadrónovom zrážači približuje Kiara Koščová zo 4.Ag: „Aj keď som sa pre workshop (Analýza dát na veľkom hadrónovom zrážači) rozhodla na poslednú chvíľu, neľutujem. Na začiatku sme sa oboznámili so základmi fyziky, ktorá sa skrýva za zrážaním atómov. Podrobnejšie sme sa venovali problematike spracovania a uchovávania dát z jednotlivých zrážok.“

Po obede sa podujatie zakončilo zábavným kvízom a výhercovia získali aj zaujímavé ceny.

O tom, že toto podujatie bolo prínosné, svedčí aj spätná väzba našich žiakov:

Adam: „Mne sa veľmi páčila úvodná prednáška, ktorá bola profesionálna a veľmi veľa som sa dozvedel o AI. Páčila sa mi profesionalita a pripravenosť prednášajúcich na workshopoch. Bol tam super kolektív a celkovo hodnotím toto podujatie veľmi kladne.“

Ďakujeme skvelému tímu z PF UPJŠ za možnosť zúčastniť sa so študentmi tohto zaujímavého podujatia, rozšíriť si obzory a dozvedieť sa nové informácie. Tešíme sa na ďalšie podobné podujatie na pôde UPJŠ.

 

Viac informácií o Analýze dát a umelej inteligencii

Fotografie – zdroj: https://ics.science.upjs.sk/adui/dataday-3-fotogaleria/