CyberSecurity Day pre ZŠ u nás na GKM

V piatok 24. februára 2023 ste mohli na Gymnáziu sv. Košických mučeníkov zahliadnuť „hekerov“, ale aj ľudí, ktorí vedeli poradiť, ako sa chrániť pred rôznymi útokmi podvodníkov.

Na našom gymnáziu sa v tento deň konal prvý CyberSecurity Day pre základné školy. Zorganizoval ho náš KyberTím GKMKE spolu s akademickým bezpečnostným tímom CSIRT-UPJŠ  v spolupráci s odborníkmi z firmy ESET a IstroSec.

Privítali sme u nás dokopy 49 učiteľov a žiakov z Košíc i z blízkeho aj širšieho okolia. Mohli ste u nás stretnúť hostí aj z Gelnice, Nižného Klátova, Rozhanoviec či z Belej nad Cirochou.

Podujatie otvorila pani riaditeľka RNDr. Adriana Bariová spolu s Doc. RNDr. JUDr. Pavlom Sokolom, PhD. z UPJŠ.

Prednáška Anatómia kybernetického útoku sa začala veľmi netradične a zaujímavo – príchodom „hekera“. Previedli nás ňou Mgr. Ladislav Bačo z firmy ESET a náš gymnazista Dávid Kozák z 2.Ag. Predstavili kybernetický útok z pohľadu útočníka aj obete. Prednášajúci vysvetlil, ako útočníci zisťujú informácie o obeti, a názorne ukázal, ako sa bežný človek môže stať obeťou podvodu a čo všetko sa deje v jeho zariadení. Povedali sme si aj o tom, ako odhaliť takýto útok nielen na napadnutom počítači, ale aj mimo neho na počítačovej sieti.

Účastníci podujatia si po prednáške a občerstvení mohli vybrať dva z troch ponúkaných workshopov.

Praktické workshopy boli zamerané na témy:

  • Ako sa nestať obeťou podvodných správ

V rámci workshopu Tomáš Horňák a Sebastián Surmánek z KyberTímu vysvetlili pojmy phishing, smishing a vishing. Ukázali účastníkom, ako rozlíšiť znaky podvodných správ, ako sú emaily, smsky, volania či správy na sociálnych sieťach. Účastníci si vyskúšali online nástroje na kontrolu podozrivých odkazov a príloh. V závere si mohli prakticky overiť, či dokážu rozpoznať podozrivé emaily použitím Phishingového testu, ktorý vytvoril tím CSIRT-UPJŠ (https://csirt.upjs.sk/phishing/).

  • Čo vie o mne internet?

V rámci workshopu ste sa mohli s Kiarou a Melitou Koščovou z KyberTímu bližšie pozrieť na bezpečné heslo, úniky údajov a dvojfaktorovú autentifikáciu. Účastníci otestovali niekoľko základných nástrojov pre hľadanie informácií (emailových adries, používateľských účtov, fotografií) a mohli zistiť, čo všetko o nich vie internet.

  • Bezpečnosť mobilných zariadení

Tému našim účastníkom podrobne priblížil Bc. Michal Šafranko z firmy IstroSec. V rámci tohto workshopu sa zameral na zabezpečenie rôznych typov mobilných zariadení. Upozornil používateľov na to, čo by vo svojom mobile nemali nikdy zanedbať.

Po obede sa účastníci podujatia zabavili a niečo nové dozvedeli v PubKvíze, ktorým nás sprevádzala Mgr. Kristína Kováčová z CSIRT-UPJŠ.

Tri najlepšie tímy získali aj zaujímavé ceny.

Podujatie sa uskutočnilo vďaka finančnej podpore Nadácie ZSE a Fondu SK-NIC.

Viac informácií:

Nadácia ZSE – https://www.nadaciazse.sk/

Fond SK-NIC – https://sk-nic.sk/pt/fond-sk-nic/

 

Všetkým prednášajúcim ďakujeme za množstvo zaujímavých informácií z oblasti informačnej bezpečnosti, ktoré nám priblížili.

Účastníkom ďakujeme za skvelé zapojenie sa do jednotlivých aktivít, za zaujímavé otázky i za príjemnú atmosféru.

Veľa zaujímavých bezpečnostných tipov nájdete na webe CSIRT-UPJŠ: https://csirt.upjs.sk/#/navody/

a na webe nášho KyberTímu: https://gym.gkmke.sk/bezpecnostne-tipy/

 

Tešíme sa na ďalšie podobné podujatie zamerané na informačnú bezpečnosť.

 

Fotogaléria