Pozvánka

kybertím

CyberSecurity Day pre ZŠ na GKM – pripravuje náš KyberTím v spolupráci s tímom CSIRT-UPJŠ

 

Zaujíma Ťa informačná bezpečnosť? Si zvedavý, ako prebieha kybernetický bezpečnostný útok? Čo všetko o Tebe vie internet? Chceš zistiť, ako sa nestať obeťou podvodných správ?  Vieš, ako bezpečne používať svoje mobilné zariadenie?

Odpovede na tieto otázky nájdeš u nás!

Kedy? V piatok 24. februára 2023 v čase 9.00 – 13.00 hod.

Kde? Gymnázium sv. Košických mučeníkov, Čordákova 50, Košice

Pre koho? Akcia je určená žiakom ZŠ (7. – 9. ročníka) a ich učiteľom, ktorí sa zaujímajú o Informačnú bezpečnosť.

 

Prihlasovanie

Prosíme žiakov a učiteľov, ktorí majú záujem zúčastniť sa tejto akcie, aby vyplnili prihlasovací formulár. Potvrdenie o účasti zašleme na kontaktný email. Z kapacitných dôvodov je počet žiakov z jednej školy limitovaný na 5.

Prihlasovací formulár: https://forms.office.com/e/2etUG7x6tG

V prípade, že ste sa prihlásili a akcie sa nemôžete zúčastniť, dajte nám vopred vedieť: mariavavrova@gkmke.sk

 

Harmonogram podujatia

08:30 – 09:00 – Registrácia

09:00 – 09:05 – Úvodné privítanie

09:05 – 09:50 – Prednáška: Ako vyzerá kybernetický útok (Ladislav Bačo, ESET)

09:50 – 10:05 – Prestávka

10:05 – 10:55 – 1. workshop (výber z 3 paralelných workshopov)

10:55 – 11:05 – Prestávka

11:05 – 11:55 – 2. workshop (výber z 3 paralelných workshopov)

12:00 – 12:30 – Obed

12:30 – 13:00 – Kvíz

 

Prednáška a workshopy

Prednáška:

Ako vyzerá kybernetický útok (Ladislav Bačo, ESET) – na prednáške sa pozrieme na to, ako môže vyzerať kybernetický útok z pohľadu útočníka aj obete. Súčasťou bude aj ukážka, kde najprv útočník zistí informácie o obeti, pošle emailom infikovaný PDF súbor a následne získa prístup do počítača obete a otvorí si zadné dvierka. Povieme si, ako odhaliť takýto útok nielen na danom počítači (napr. pomocou anti-malvérových programov), ale aj mimo neho na počítačovej sieti.

 

Workshop 1:

Ako sa nestať obeťou podvodných správ  – v rámci workshopu si vysvetlíme pojmy phishing, smishing, vishing, ukážeme si znaky podvodných správ (emaily, smsky, volania, správy na sociálnych sieťach). Vyskúšame si online nástroje na kontrolu podozrivých odkazov a príloh. Prakticky si overíme, či vieme podvodné správy rozpoznať.

Workshop 2:

Čo vie o mne internet?  – v rámci workshopu sa pozrieme na bezpečné heslo, úniky údajov a dvojfaktorovú autentifikáciu. Vyskúšame si niekoľko základných nástrojov pre hľadanie informácií (emailových adries, používateľských účtov, fotografií) a zistíme, čo všetko o nás vie internet.

Workshop 3:

Bezpečnosť mobilných zariadení (Michal Šafranko – IstroSec/CSIR-UPJŠ) – v rámci workshopu sa zameriame na zabezpečenie mobilného zariadenia. Prakticky si ukážeme niekoľko tipov, ktoré by sme ako používatelia nemali zanedbať.

 

Tešíme sa na Vás!