Rozprávka Na vlásku očami fyziky

Svet rozprávok milujeme asi všetci, deti aj dospelí. Zázraky, šťastné konce, víťazstvo dobra nad zlom… a často aj množstvo trikov či kúzel… Zamysleli ste sa niekedy pri sledovaní rozprávky nad tým, či sú javy v nej vyobrazené aj reálne možné? My sme sa na maturitnom seminári z fyziky pozreli takýmto kritickým okom na slávny príbeh Rapunzel uväznenej zlou čarodejnicou vo vysokej veži, ktorá vďaka svojim dlhým zázračným vlasom dokázala vytiahnuť hore do veže čarodejnicu alebo zlodejíčka Flynna. Položili sme si otázku, či by vrkoč z ľudských vlasov dokázal uniesť dospelého človeka aj v skutočnosti.

Ak zavesíme na vlas nejaké teleso, bude sa deformovať ťahom, teda predlžovať sa. Vlastnosti deformovaného materiálu môžeme charakterizovať fyzikálnou veličinou normálové napätie. Hodnota normálového napätia, pri ktorej dôjde k pretrhnutiu materiálu, sa nazýva medza pevnosti. A práve určenie medze pevnosti pri konkrétnom relatívnom predlžení ľudského vlasu bolo úlohou nášho merania s využitím digitálneho silomera Vernier.

Pomocou nameranej hodnoty sme si vypočítali maximálnu hmotnosť závažia, ktoré unesie jeden vlas. Nakoniec už len stačilo prenásobiť výsledok priemerným počtom vlasov na hlave Európana a záver nás samých prekvapil. Ale neprezradíme vám ho… príďte si to k nám odmerať osobne.

Zdroj obrázku: https://www.cinemaview.sk/preview/na-vlasku/

Spracovala: RNDr. Beáta Guteková