KyberTím vzdeláva svoje okolie

KyberTím GKMKE sa 18. mája 2022 v popoludňajších hodinách vybral na svoju prvú externú vzdelávaciu akciu. Kiara Koščová, Dávid Kozák, Melita Koščová a Ján Samuel Beľan navštívili Centrum Dorka na Sídlisku KVP. Táto aktivita vznikla v rámci zapojenia do projektu Nauč sa základy informačnej bezpečnosti a vzdelávaj svoje okolie.

Pre deti pripravili prezentáciu o sociálnom inžinierstve a najbežnejších formách bezpečnostných útokov. Poslucháčov poučili o základných znakoch podvodných správ, ktoré môžu dostať emailom (phishing) alebo cez sms správu (smishing). Upozornili aj na čoraz častejšie podvodné telefonáty s cieľom získať od používateľa citlivé údaje (vishing).

Gymnazisti deťom vysvetlili, ako postupovať pri tvorbe bezpečného hesla. Nezabudli pripomenúť základné bezpečnostné opatrenia v súvislosti s používaním hesiel pri prihlasovaní sa do rôznych účtov.

V ďalšej časti naši gymnazisti sprístupnili deťom kvíz, v ktorom si mohli overiť správnosť informácií z oblasti počítačovej bezpečnosti. Deti súťažili v skupinách a táto aktivita sa im veľmi páčila. Každú otázku rozdiskutovali s prezentujúcimi a spoločne zdôvodňovali správnosť odpovedí.

Ďakujeme Centru Dorka za možnosť prezentovať nadobudnuté poznatky z oblasti počítačovej bezpečnosti a našim gymnazistom ďakujeme za peknú reprezentáciu školy.

Spracovala: RNDr. Mária Vavrová