Deň Európy 2022 – Občianska náuka zážitkovo

 „Oslavou veľkého európskeho projektu je 9. máj. Je to oslava mieru, demokracie, slobody a spolupráce v Európe. Vojny, konflikty a vzájomné súťaženie nedávali Európanom pokojne spávať mnohé stáročia. A dnes nám aktuálne dianie opäť ukazuje, že naše spoločné európske úsilie sa nesmie skončiť. Oslávme preto spoločne 9. máj ako Deň mierovej spolupráce a solidárnej Európy,” povedal Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Druháci nášho gymnázia si v rámci predmetu občianska náuka zážitkovým spôsobom potvrdzovali a dopĺňali i nadobúdali informácie o spoločnom projekte Európy, Európskej únie, na oslave Dňa Európy v Košiciach už 6.5.2022.

Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, v spolupráci s mestom Košice, tento rok opäť pripravili oslavu narodenín Európskej únie.

Narodeninami Európskej únie si pripomíname podpis Deklarácie Roberta Schumana, ktorá spustila modernú európsku integráciu. V Európe oslavujeme spoločné narodeniny 9. mája.

 

Stredoškolákom z Košíc  bolo špeciálne venované podujatie, ktoré moderoval Ján Gordulič. Medzi pozvanými boli slovenskí Europoslanci Miriam LexmannIvan Štefanec, za kresťanských demokratov. Z radov občiansky aktívnych vysokoškolákov boli prítomní aktivisti, ktorí prezentovali svoju aktívnu občiansku činnosť. Europoslanci aj mladí aktivisti hájili európske sociálne a kresťanské hodnoty. Zaujímavou prezentáciou oslovil stredoškolákov aj mladý zástupca agentúry Agence France-Presse (AFP) s témou Fact/False šírenie hoaxov na sociálnych sieťach  a podpora kritického myslenia.

Organizátori postavili Európsku dedinku pred Kinom Úsmev. Naši gymnazisti,  okrem zaujímavých informácií o aktivitách Európskeho parlamentu, Európskej komisie a partnerských organizácií, mali možnosť sa zapojiť do rôznych súťaží a kvízov o pekné ceny.

Na otázky reportéra z TA3 reagoval Juraj Šoltis z 2.Ag.

Reportáž z podujatia: https://www.ta3.com/clanok/235579/v-kosiciach-oslavovali-den-europy-pre-navstevnikov-pripravili-diskusiu-hudbu-i-sutaze

Spracovala: Mgr. Marcela Martončíková