Bezpečne v online svete

19. mája 2022 sa v priestoroch jedálne našej školy uskutočnil workshop Bezpečne v online svete, ktorý pripravili gymnazisti, členovia KyberTímu GKMKE. Pozvaní boli rodičia a starí rodičia celej našej spojenej školy. Prezenčnú formu doplnili aj vysielaním cez Teams pre záujemcov, ktorí sa mohli zúčastniť len online.

Workshop vznikol na základe spolupráce s bezpečnostným tímom CSIRT UPJŠ a zapojenia našej školy do ich projektu “Nauč sa základy informačnej bezpečnosti a vzdelávaj svoje okolie”.

Aktivita bola v prvej časti zameraná na všeobecné informácie z oblasti počítačovej bezpečnosti. Dozvedeli sme sa o rôznych formách útokov v online svete.

Bezpečnostná expertka Kiara Koščová z 3.Ag nám vysvetlila, aké znaky majú podvodné emaily a na čo všetko by sme si pri takýchto správach mali dávať pozor. Na konkrétnych príkladoch nám predstavila phishing – podvodné emaily a tiež upozornila na podvodné telefonáty – vishing a sms správy – smishing.

Dozvedeli sme sa, ako vytvoriť bezpečné heslo a kde si môžeme overiť, či naše prihlasovacie údaje neunikli (https://haveibeenpwned.com/).

Kiara predstavila aj stránku https://www.virustotal.com/gui/home/upload, ktorá analyzuje podozrivé súbory, domény, IP adresy a URL adresy. Na tejto stránke je možné overiť napríklad to, či podozrivá príloha neobsahuje malvér.

Ako sa chrániť pred útočníkmi v online svete zabezpečením svojho prehliadača a mobilu priblížil v druhej časti workshopu náš bezpečnostný odborník Dávid Kozák z 1.Ag. Krok za krokom objasnil jednotlivé nastavenia mobilných zariadení. Zameral sa na tie, ktoré priamo súvisia s bezpečnosťou. Ukázal nám, ako si nastaviť prehliadač a pridal zaujímavé tipy na niekoľko prehliadačov, ktoré vedia účinne blokovať reklamy.

Dozvedeli sme sa, ktoré povolenia je dobré aplikáciám zablokovať a čo je potrebné si všímať pri inštalácií aplikácií. Rodičia si priamo na mieste vyskúšali nastaviť svoj mobil. V diskusii nám viacerí potvrdili, že mnohé získané poznatky boli pre nich nové. Dozvedeli sa informácie, ktoré si predtým až tak pozorne nevšímali.

Ďakujeme rodičom, ktorí si našli čas a prišli na workshop prezenčne alebo sa pripojili online. Váš záujem nás teší a sme radi,  že členovia KyberTímu GKMKE mohli nadobudnuté informácie o počítačovej bezpečnosti šíriť ďalej aj formou tohto workshopu. Ďakujeme vám za spätnú väzbu a námety na ďalšie prednášky a workshopy.

Členom KyberTímu ďakujeme za prípravu workshopu a prezentovanie informácií z oblasti počítačovej bezpečnosti. Prajeme im veľa síl, odvahy, inšpirácie a tvorivých nápadov do ďalšej práce pri šírení bezpečnostného povedomia.

 

Spracovala: RNDr. Mária Vavrová