Tím CSIRT UPJŠ u nás

PC bezpečnosť

V stredu 6. apríla 2022 sa na našej škole uskutočnilo pracovné stretnutie členov tímu CSIRT UPJŠ so žiakmi nášho KyberTímu. Gymnazisti predstavili svoje prezentácie a rozpracované projekty, ktoré chcú v priebehu tohto školského roka použiť na svojich aktivitách pre verejnosť. Aktivity plánujú žiaci v rámci zapojenia KyberTímu do projektu „Nauč sa základy počítačovej bezpečnosti a vzdelávaj svoje okolie“. Od odborníkov v oblasti počítačovej bezpečnosti dostali mnohé cenné rady a tipy, ako svoje práce vylepšiť a doplniť.

Nasledovala prednáška z počítačovej bezpečnosti pre všetkých gymnazistov. Prednášajúcim bol RNDr. JUDr. Pavol Sokol, PhD. z ústavu informatiky PF UPJŠ v Košiciach.

PC bezpečnosť

Dozvedeli sme sa aktuálne informácie o činnosti útočníkov a tiež ako funguje „Honeypot“. Žiaci sa dozvedeli, čo je to sieťové bezpečnostné povedomie, že najzraniteľnejšie sú práve zariadenia, ktoré sú nonstop zapnuté – smartfóny a zariadenia so starým operačným systémom. Pripomenuli sme si, že najoptimálnejšie je mať na zariadení aktuálny operačný systém, pre ktorý existujú aktualizácie.

PC bezpečnosť

Nasledovali ukážky podvodných emailov, ktoré majú mnohokrát spoločného menovateľa – kvótu a k tomu nebezpečný link alebo súbor v prílohe. Napr. správy typu: „Máte plnú kvótu, kliknite na tento odkaz…“ či „Platnosť vášho hesla vypršala, kliknite na odkaz nižšie…“ alebo „Máte nezaplatenú faktúru, bližšie informácie nájdete v prílohe…“  a pod. Takýmito spôsobmi a mnohými ďalšími vás útočník môže prinútiť kliknúť na link a vyplniť údaje resp. stiahnuť a otvoriť prílohu s malvérom.

PC bezpečnosť

Prednášajúci nás upozornil, že útočníci v porovnaní s minulosťou upravili obsah phishingových správ. Dnes sa skôr zameriavajú na to, že používateľa/obeť upozornia na vykonanie nejakej akcie (napr. platba). Pre jej zrušenie musí používateľ kliknúť na nejaký link (podvodný). Takto môžete dostať urgentnú bezpečnostnú správu (podvodnú) z banky, pošty alebo kuriérskej služby (rozšírené najmä v čase pandémie). Netreba zabudnúť na všeobecne rozšírené emaily typu: „ … zdedili/vyhrali ste veľkú sumu peňazí, vyplňte formulár…“. Je potrebné si všímať odosielateľa, čudné odkazy – podvodníci často používajú skracovače linkov.

PC bezpečnosť

Ďalšie informácie z oblasti počítačovej bezpečnosti môžete nájsť na stránke: https://csirt.upjs.sk/#/navody/ .

Členom tímu CSIRT UPJŠ ďakujeme za cenné rady a pripomienky k činnosti KyberTímu a tiež za obohacujúcu prednášku z počítačovej bezpečnosti. Dúfame, že sa na podobných akciách ešte stretneme, aby sme mohli rozširovať svoje znalosti a získavať praktické tipy, ako sa chrániť pred kyberútočníkmi.

Spracovala RNDr. Mária Vavrová