Dvadsať rokov gymnázia

V roku 2002 boli v Európskej únii zavedené eurobankovky a euromince. Rovnako slovenská hokejová reprezentácia porazila tím Ruska vo finálne Majstrovstiev sveta v hokeji. Bol to rok, kedy vznikol webový prehliadač Mozilla Firefox. Bol to rok, v ktorom zomrela Astrid Lindgrenová aj Július Satinský. Bol to rok vzostupov a pádov. Populácia Slovenska zaznamenala v tom roku výrazný pokles počtu narodených.

Na druhej strane existoval potenciál, aby v Košiciach vzniklo ďalšie cirkevné, tentokrát arcibiskupské gymnázium. A teda v tom istom roku 2002 bolo zaradené do siete škôl aj Gymnázium sv. Košických mučeníkov. Stalo sa tak v pondelok 18. marca 2002, kedy bola podpísaná zriaďovacia listina vtedajším arcibiskupom-metropolitom Mons. Alojzom Tkáčom a kancelárom Mons. Jurajom Kamasom. Novozriadené gymnázium dostalo do užívania priestory časti Základnej školy na Drábovej ulici na Sídlisku KVP v Košiciach a jurisdikčne sa zaradilo pod Farnosť Božieho milosrdenstva na Sídlisku KVP v Košiciach. Významný podiel na jej vzniku a rozvoji mal vtedajší farár Peter Novák.

Relatívne silnou populačnou skupinou sú ľudia narodení v rokoch 1986 a 1987, občas pomenovaní aj Černobyľské deti. A práve Gymnázium sv. Košických mučeníkov sa stalo dopytom pre túto cieľovú skupinu. Dialo sa tak z rôznych motívov. Ešte skôr ako žiaci v septembri nastúpili, bolo potrebné zabezpečiť materiálne a personálne vybavenie novovzniknutého gymnázia. Úlohy prvej riaditeľky sa zhostila Anna Futóová, ktorá už mala skúsenosti so zakladaním iných cirkevných škôl na území mesta Košice. Jej tím sa postupne rozrástol o kľúčové osobnosti z radov pedagógov Šarlotu Škorvánkovú, Máriu Čižmárovú, Antóniu Juhásovú a Helenu Čižmárovú, ktoré nastavili výrazný odborný kredit školy. V roku 2004 sa Gymnázium sv. Košických mučeníkov presťahovalo do prenajatej budovy bývalej Základnej školy na Čordákovej ulici v Košiciach. Vznikla tzv. Spojená škola sv. Košických mučeníkov, ktorá v sebe integrovala dve zložky a to základnú školu a gymnázium. V roku 2012 sa pozície riaditeľky ujala Adriana Bariová, ktorej veľmi záleží na rozvoji školy. S nadšením a entuziazmom pokračuje v nasadení zameranom na rozvoj školy v edukačnej i materiálnej rovine. Na základe dekrétu Arcibiskupského úradu sa škole podarilo získať aj tzv. školského kaplána, ktorým je Ján Kocúrko. Skôr ako sa potvrdil tento status, tu pôsobili kňazi z farnosti Božieho milosrdenstva.

Gymnázium sv. Košických mučeníkov má teda 20 rokov. Za toto obdobie maturitnou skúškou gymnázium úspešne ukončilo 477 absolventov. S mnohými z nich máme doteraz aktívnu spoluprácu a komunikujeme rôzne záležitosti. Za spomínané obdobie na škole vyučovalo 47 pedagógov.

Gymnázium sv. Košických mučeníkov je modernou školou, ktorá sa snaží o rozvoj múdrosti vo všetkých rovinách. Nielen poznania, ale aj múdrosti.

Naše poďakovanie smeruje všetkých absolventom a ich rodinám, že sa rozhodli pre naše gymnázium. Poďakovanie patrí bývalým a súčasným učiteľom a kňazom, ktorí výraznou mierou prispeli k rozvoju školy v rôznych stupňoch a formách. Poďakovanie patrí aj všetkým autoritám, ktorí nás na poli cirkevného a verejného života priamo či nepriamo podporujú. Poďakovanie patrí aj nepedagogickému personálu, ktorí sa podieľajú na správe školy vo svojej konkrétnej oblasti.

Je obdobie, keď sme viac konfrontovaní s bolesťou ako s oslavou. No je na mieste, asi bez ohňostrojov a iskier povedať, že už 20 rokov pôsobí na poli vzdelávania Gymnázium sv. Košických mučeníkov na Čordákovej ulici v Košiciach. Ďakujeme pani riaditeľke a jej tímu učiteľov a žiakov, že šíria myšlienku kvalitnej katolíckej školy a usilujú sa o jej vzrast.

A už len metodická poznámka. V tomto roku budú na stránke školy pribúdať rôzne vyjadrenia a články ľudí, pre ktorých bolo Gymnázium sv. Košických mučeníkov istou etapou života. Máme na mysli učiteľov, kňazov, absolventov, rodičov a iných. Je to preto, aby sme si pripomenuli 20. výročie založenia školy.

Nech dobrý Boh chráni dielo tejto školy a požehnáva úsilie všetkých jej členov.