Naši študenti hrali Hamleta

Študenti 2. Ag sa popasovali s aktuálnou témou, ktorú preberali na hodinách slovenského jazyka a pripravili pre svojich spolužiakov umelecký zážitok.

„Úlohou študentov je čítať aj diela dramatickej literatúry. Je to možno pre nich nezáživné, zvlášť pre tých, ktorí sa do divadla nikdy nedostali. Chcela som, aby hru, ktorú aktuálne čítajú, videli naživo, a keďže teraz návšteva divadelného predstavenia nepripadá do úvahy,  som rada, že niektorí študenti prijali moju výzvu,“ povedala iniciátorka akcie, naša pani učiteľka slovenského jazyka Helena Čižmárová.

„Študenti si ukážku naštudovali úplne sami a treba zdôrazniť, že bez akéhokoľvek zásahu učiteľov. Snahou bolo získať študentov pre divadlo,“ dodala pani učiteľka.

Mladí herci sa svojej úlohy zhostili na výbornú a ani na chvíľu nezaváhali.

A aká bola ich príprava ?

 

,,Pripravovali sme sa tak, že sme si pozreli výkony profesionálov, ktorými sme sa inšpirovali. Samozrejme, neskôr sme si niečo prispôsobili tak, aby nám to vyhovovalo,“ povedal gymnazista Juraj, predstaviteľ Hamleta.

 

Raz a opäť sa potvrdilo, že hrať Hamleta je náročné, ale poučné.

,,Je lepšie Hamleta hrať, ako len čítať. Lepšie pochopíte myslenie a konanie postáv a koniec koncov aj samotné dielo,“ doplnil Jakub, predstaviteľ Claudia.

 

Shakespeare by bol možno prekvapený z profesionálnych výkonov našich študentov. Krása literatúry, krása umeleckého slova a krása Shakespearovej drámy v nás bude rezonovať ešte dlho.

 

Bettyna Pogányová.