Pozvánky na IT čajovne s prírodovednou tematikou a online prednášky

ilustračný obrázok príroda
IT čajovne
Predbehli nás technológie v poznávaní prírody?

Digitálna doba približuje možnosti, o akých prednedávnom nesnívali ani odborníci, bežným užívateľom smartfónov v podobe aplikácií. Niektoré z nich sú učiace sa systémy, ktoré poskytujú stále presnejšiu identifikáciu rastlín a živočíchov. Ale vieme, ako to dokážu?  V čom máme my ľudia ešte pred nimi náskok? Skúsime ich nachytať jednoduchým testom. Virtuálne laboratóriá umožňujú simulovať prírodné prostredie a spôsob, akým živé organizmy reagujú na meniace sa životné podmienky. Ukážeme si ako si v takýchto laboratóriách môžeme navrhnúť experiment a pozorovanie podľa rôznych dostupných modelov.

Termín: 7.12.2020 od 13:30 do 15:00

Prihlasovanie: https://dotazniky.itakademia.sk/index.php/343662?lang=sk&encode=

 

Človek, tvor EkoLogický: Vianočná verzia

Niekedy má človek pocit, že je len malou kvapkou v mori a že na jeho činoch nezáleží. Každý si chráni svoj mikropriestor a pritom si neuvedomuje, že každý jeden z nás je neuveriteľne dôležitý! Pre našu planétu určite. V tejto vianočnej verzii prednášky si vypočuješ napríklad aj to, aký stromček si zvoliť na Vianoce, aby si svoje prostredie zaťažil čo najmenej  Ak sa chceš dozvedieť ako môžeš malými, ale efektívnymi krokmi prispieť k zlepšeniu sveta vôkol teba, tak si určite vypočuj túto interaktívnu prednášku spojenú so zábavným kvízom.

Termín: 17.12.2020 od 15:00 do 16:30

Prihlasovanie: https://dotazniky.itakademia.sk/index.php/853484?lang=sk&encode=

 

Online prednášky
Zaostrené na Nobelove ceny 2020

V rámci týchto prednášok vám vedci PF UPJŠ priblížia problematiku výskumu, za ktorý boli udelené Nobelove ceny 2020 v kategóriách Fyzika, Chémia, Fyziológia/Medicína.

Termín: 10.12.2020 od 10.00 do 12.00

Všetky potrebné informácie, ako aj odkaz na udalosť nájdete na stránke https://www.upjs.sk/prirodovedecka-fakulta/23971/.