Cybersecurity v kocke

Študenti a učitelia mali opäť možnosť zúčastniť sa zaujímavej IT čajovne na tému Cybersecurity. Konala sa 4.6.2020 v rámci nášho zapojenia do projektu IT Akadémia – Vzdelávanie pre 21. storočie a ako je v posledných mesiacoch bežné – online.

Lektorka Lenka Hlinková, spoluzakladateľka akadémie zručností budúcnosti Selfactory, autorka prvej motivačno-náučnej knihy Ženský algoritmus, už 12 rokov pracuje v IT sektore. Je tiež Google Certified Trainer Skills of the Future. Pútavou formou nám predstavila rozličné hrozby na internete a, samozrejme, aj užitočné rady a nástroje, akými možno zvýšiť svoju bezpečnosť v online svete.

V prvej časti si účastníci zopakovali, aké riziká číhajú na internete a ujasnili si základnú terminológiu:

  • Ako sa nechytiť na udicu, alebo čo je to Phishing – predstieranie dôveryhodnosti za účelom získania prístupu k osobným údajom (https://phishingquiz.withgoogle.com/ tu si môžete vyskúšať, či viete správne odhadnúť, čo je legitímna správa a čo podvod);
  • Pharming – presmerovanie používateľa na falošnú webovú stránku;
  • Spam – nevyžiadaná hromadná inzercia cez e-mail;
  • Vírus – škodlivý kód, ktorý dokáže sám seba kopírovať a obvykle poškodzuje systém prípadne vymaže dáta;
  • Hacker – osoba, ktorá neoprávnene preniká do systému alebo sietí za účelom získania dát;

Zopakovali sme si, ako sa šíria vírusy v e-mailových prílohách, sťahovaním obsahu z internetu a v príspevkoch, na ktoré klikáme na sociálnych sieťach.

Tipy na ochranu pred phishingom:
  • Vždy preveriť podozrivé URL adresy a odkazy.
  • Dávať si pozor na predstieranie identity.
  • Pozor na žiadosti o osobné údaje a ich zmenu.

Tipy na ochranu pred malwérom:
  • Počítač a softvér pravidelne aktualizovať.
  • Každý súbor pred stiahnutím dôkladne preveriť.
  • Používať dôveryhodný antivírusový program.

V ďalšej časti sme sa dozvedeli, ako mať ochranu súkromia pod kontrolou. Lektorka predstavila niekoľko zaujímavých nástrojov a praktické tipy na zabezpečenie svojich zariadení a ochranu na internete. Konkrétne, ako zostaviť silné heslo, tipy na používanie dvojfázového overenia a zabezpečenie zariadení, ako chrániť Wi-Fi sieť doma, ako a prečo aktualizovať zariadenia a ako bezpečne prehliadať stránky na internete. Dozvedeli sme sa, na čo je dobrá kontrola zabezpečenia, ako si chrániť súkromie na sociálnych sieťach, čo je to Google Alerts, ako zistíme, že sme sa stali obeťou heckera, ale aj to, čo v prípade takého napadnutia robiť. Účastníci sa dozvedeli, čo je podstatou kyber-bezpečnosti (cybersecurity), aké sú dôvody útokov a ako vzrástol ich počet počas Covid-19. Niekoľko praktických rád sme dostali aj ohľadom platobných systémov a ich zabezpečenia a zoznámili sme sa s novým pojmom tokenizácia práve v súvislosti s platbami na internete a ich bezpečnosťou.

V závere sa študenti dozvedeli praktické rady, kde môžu študovať CyberSecurity a aké uplatnenie má takýto odborník na trhu práce.

Ďakujeme za podnetnú prednášku s praktickými ukážkami a množstvo zaujímavých a užitočných informácií a tešíme sa na ďalšie zaujímavé IT čajovne.

Spracovala: RNDr. Mária Vavrová