Nájdi povolanie svojich snov v technológiách

V stredu 13. 5. 2020 sa niektoré naše žiačky a pani učiteľka zúčastnili online IT Čajovne s lektorkou Lenkou Hlinkovou na tému „Nájdi povolanie svojich snov v technológiách“. Čajovňa bola určená špeciálne pre dievčatá stredoškoláčky a bola organizovaná v rámci projektu IT Akadémia – Vzdelávanie pre 21. storočie.

Lektorka Lenka Hlinková je veľkou inšpiráciou pre dievčatá a ženy k práci s technológiami. Po 12 rokoch práce na pozíciách Digital Project Manager, Business Analyst a UX Designer sa stala spoluzakladateľkou akadémie zručností budúcnosti Selfactory. Je autorkou prvej motivačno-náučnej knihy Ženský algoritmus, v ktorej vyvracia predsudok, že ženy a technológie k sebe nepatria. Pravidelne prednáša ako Google Certified Trainer for the Skills of the Future a minulý rok získala ocenenie The Female Role Model of the Year v rámci národného kola súťaže Central European Startup Awards.

 

Na dnešnej online čajovni nám lektorka priblížila, ako našla povolanie svojich snov. Ako sa od predstavy stať sa učiteľkou matematiky a fyziky dostala k štúdiu ekonómie, ako rozbehla svoj prvý e-shop a cez prvý start-up sa odrazila do sveta IT.

Priblížila nám svoju prácu aj rôzne pozície v IT firmách, ktoré vznikli len v posledných rokoch s prudkým rozvojom technológií a požiadaviek na trhu. Dievčatám predstavila  jednotlivé roly v procese vývoja softvéru.

Reč bola aj o požiadavkách na trhu práce a mohli sme sa pozrieť na súčasné zastúpenie žien a mužov na IT pozíciách v rôznych krajinách.

Z histórie sme sa dozvedeli, že aj v IT sektore je mnoho významných žien, ktoré by nám mohli byť inšpiráciou – napr. Grace Hopper, Adele Goldberg, Raida Perlman, na Slovensku narodená Ruzena Bajcsy, odborníčka na umelú inteligenciu a ambasádorka združenia Aj Ty v IT Mária Virčíková a ďalšie.

Lektorka nám priblížila, ako vyzerá štúdium informatiky a čo všetko je k tomuto štúdiu potrebné.

Po zábavnej súťaži s otázkami z IT nám ešte v skratke priblížila Grow with Google, ktoré zručnosti sú dôležité v IT a ako dievčatám môže Grow with Google pomôcť.

Pridala ešte zopár užitočných rád, ako sa učiť a ako rásť, čo sa v škole nenaučila a mohlo jej to pomôcť a ako dať šancu technológiám a nájsť prácu svojich snov.

Ďakujeme za inšpiratívnu IT Čajovňu a tešíme sa na ďalšie zaujímavé akcie v rámci IT Akadémie.