Veda v meste

Študenti nášho gymnázia sa 28. novembra v rámci projektu IT Akadémia, do ktorého je naša škola zapojená, zúčastnili popularizačnej akcie s názvom Veda v meste„Stretnutie s informatikou, matematikou, prírodnými a technickými vedami“. Podujatie sa uskutočnilo na pôde Technickej univerzity v Košiciach.

Fotografia: Študenti počas odbornej prednášky na TUKE; zdroj: archív školy

Stretnutia s prírodnými vedami, matematikou a informatikou sa realizujú vo vybraných mestách po celom Slovensku a sú určené pre žiakov základných a stredných škôl. Uskutočňujú sa vo forme workshopov a prednášok na vybrané zaujímavé témy z oblasti prírodných a technických vied. Sú obohatené stánkami s rôznymi vedeckými aktivitami a aktivitami na propagáciu IT medzi žiakmi. Koncept aktivity „Veda v meste“ je tak postavený na dvojstrannom význame aktivity pre niektorých účastníkov. Program je prostredníctvom otvorených prednášok zameraný na žiakov. Ukazuje možnosti a výhody štúdia a uplatnenia sa v oblasti prírodných vied, informatiky, matematiky a technických smerov.

Fotografia: Študenti počas odbornej prednášky na TUKE; zdroj: archív školy

Na dnešnej vedeckej akcii sa študenti dozvedeli množstvo zaujímavostí z prednášok Budúcnosť informačných technológií, Vedecká gramotnosť – ako sa učíme a poznávame okolitý svetalebo Akadémia SOVY – Študuj a pracuj na veciach, ktoré menia svet. Veľa podnetných informácií poskytla aj prednáška Je IT pre mňa? S novými trendami určite áno. Biomedicína a ITzas naznačila široké uplatnenie nových technológií v biológii a v medicíne. Sprievodné aktivity boli k dispozícii počas celého programu – prezentačné stánky firiem a partnerských univerzít s praktickými ukážkami z oblasti matematiky, informatiky, strojárenstva a tiež výstava Zaujímavosti vo vede a Priekopníci slovenskej a svetovej vedy.

Zdroje: www.itakademia

Spracovala: RNDr. Mária Vavrová