Dnes si dáme operu

Študenti gymnázia s nadšením a záujmom navštívili priestory „kulisária“ a umeleckých dielní Štátneho divadla v Košiciach v ich priestoroch na Južnej triede. “Je nám cťou byť súčasťou tohto skvelého projektu”, vyjadrila sa so záujmom študentka Lujza Šimková.

Študenti nášho gymnázia s nadšením a so záujmom navštívili priestory „kulisária“ a umeleckých dielní Štátneho divadla v Košiciach v ich priestoroch na Južnej triede. „Je nám cťou byť súčasťou tohto skvelého projektu“, vyjadrila sa s nadšením študentka Lujza Šimková.

Odborný výklad sprievodcov Igora Dohoviča a riaditeľa prevádzky umocnil zážitky z vnímania reálneho fungovania kostýmovej, krajčírskej a drevárskej dielne. Oboznámili sme sa s náplňou práce netradičných povolaní, ako je kostýmový výtvarník, umelecký krajčír, umelecký stolár.

Reálnu výrobu nových kulís sme zažili pri prezentácii nadrozmerného vzduchového poloblúka, ušitého z netradičného materiálu, ktorý práve dokončovali v jednom z priestorov a ktorý bude použitý pri divadelnom predstavení.

Obrázok: Prezentácia v dielňach Štátneho divadla v Košiciach; zdroj: archív školy

So záujmom sme si vychutnali interaktívnu prehliadku priestorov skladov živých kulís divadelných predstavení. Dozvedeli sme sa, ako sa presúvajú kulisy zo skladu na divadelnú scénu a naspäť. Spoznali sme aj netradičné pracovné pozície.

Obrázok: Interaktívna ukážka prác v dielňach Štátneho divadla v Košiciach; zdroj: archív školy

Ďakujeme za možnosť zúčastniť sa exkurzie v týchto priestoroch.

Spracovali: Mgr. Marcela Martončíková a Lujza Šimková