Dejiny tvoríš ty!

„Keď prišli nacisti pre komunistov, mlčal som – nebol som komunista. Keď zatvárali sociálnych demokratov, mlčal som – nebol som predsa sociálny demokrat. Keď prišli pre mňa, nebol už nikto, kto by sa mohol ozvať.“  M. Niemöller

Obrázok: Komentovaný popis výstavy; zdroj: archív školy

Výrok nemeckého pastora je len jeden z mnohých, ktoré prinútili študentov nášho gymnázia zamyslieť sa počas interaktívnej výstavy Dejiny tvoríš Ty! Posledným storočím našich dejín nás 5. októbra 2018 previedli študenti 3. ročníka Katedry histórie Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach oblečení v dobových kostýmoch. Ako komentátori v rámci svojich stanovísk interpretovali inštalované pramene a odpovedali záujemcom na otázky.

Obrázok: Komentovaný popis výstavy; zdroj: archív školy

Výstava prostredníctvom 7 tematických úsekov vyskladaných zo 40 panelov s dobovými fotografiami a dobovou tlačou priblížila návštevníkom významné historické udalosti  20. storočia. Cieľom výstavy bolo použitím viacerých didaktických workshopov vtiahnuť návštevníkov do historického deja a umožniť im uvedomiť si, že historické medzníky tvorili ľudia takí ako oni.

Obrázok: Komentovaný popis výstavy; zdroj: archív školy

Spracovala: Mgr. Lenka Bruniková