Zvládli sme to (DofE expedícia)

Ako by ste si predstavovali ideálne strávenú nedeľu? Relax a oddych po nedeľnom obede? Mnohí asi áno, ale my, študenti gymnázia, ktorí sme sa rozhodli participovať na medzinárodnom projekte DofE, sme mali iný plán. Po cvičnej expedícii sme „doladili” detaily, vylepšili nedostatky a vydali sa na kvalifikačnú expedíciu do Volovských vrchov. Cieľom našej expedície bolo pozorovať faunu a flóru v danej oblasti a zhotoviť videoreportáž o celom „výlete”.

Foto: Break počas cesty na vlakovej stanici; zdroj: archív autora

     Plánovaná pešia trasa: Štós- kúpele—–>Kloptáň—–>Prakovce

Výlet sa začal pekne. Pekné počasie, pekné úsmevy, pekne oddýchnutí, čistí a hlavne v dobrej nálade,  nevediac, čo nás čaká. Po prvých metroch do kopca sa nám však začali v hlave zbiehať rôzne myšlienky a v priebehu niekoľkých minút sme boli celí mokrí. Ťažil nás vak na chrbte a prekážal nám každý pohyb naviac. Vedeli sme však, že ocenenie nedostaneme len tak zadarmo, a tak sme neprestávali a pokračovali ďalej. Posilňovali nás prestávky, vzájomné rozhovory a pohmkávanie známych piesní na zlepšenie nálady. Dážď nás opäť neminul. Mokrí a unavení sme konečne po šiestich hodinách došli na vrch Kloptáň. Nedeľný obed nám nahradila vifonka a sliezske klobásy. Po únavnom dni sme si išli pospať do stanov, kde nám ako svetlo postačili blesky z neba.

Foto: Zátišie na lúke s Lukášom ; zdroj: archív autora

Ráno sme sa pobalili, navarili si ovsenej kaše a vydali sa na dlhú cestu lesom. Únava bola citeľná. Silou vôle sme však prekonali všetky zaváhania a blížili sme sa k cieľu. Pocit uvoľnenia nastal až na stanici v Prakovciach, keď sme si zložili batohy. Znova sa spustil veľký lejak a my sme boli radi, že to už máme za sebou. V každom prípade ďakujeme našim vedúcim a hodnotiteľom, že nás k projektu motivovali a pomáhali nám s plnením našich cieľov.

Foto: Stanovanie vo Volovských vrchoch; zdroj: archív školy

Katarína Szalonová