Kríza identity muža a ženy versus výchova v rodine

Začal cyklus sérií našich pôstnych duchovných zamyslení, ktoré sme nazvali Smäd po slove. Hosťom prvého cyklu bol don Anton Červeň, salezián, známy z pôsobenia v Košiciach. Svoje zamyslenie smeroval k mužovi i k žene ako nosným pilierom výchovy v rodine. Identitu muža a ženy predstavil na pozadí konkrétnych, vtipných a reálnych príkladov zo života rodín a vzťahov na Slovensku, v Anglicku, v Írsku a v Čechách.

V kontexte pôstnej doby bola štruktúra úvahy pretkaná zamysleniami zo zastavení krížovej cesty. Anton Červeň približil rodičom, pedagógom a študentom piliere podstatné pre identitu. Spomínanými piliermi sú náročnosť, vytrvalosť a milosrdenstvo. Dodáva: “Mali sme doma traktor. Ako osemnásť ročný chalan som ho chcel vyskúšať. Pri prvom pokuse o jazdu som zachytil susedovi plot. Čakal som na reakciu otca. Môj otec iba poznamenal, že keď zmúdriem a dospejem, mám byť opatrný. Pri svojej cholerickej povahe obdivujem postoj otca. Bez výčitiek sme potom spolu s otcom plot opravili.” 

Po skončení úvahy nasledovala sv. omša v kaplnke, ktorú doprevádzal náš zbor s učiteľmi Ľudmilou Šoltisovou, Martinou Molnárovou a klavíristom Lukášom Žofčinom. Ďakujeme žiakom 1.Ag spolu s triednou učiteľkou Marcelou Martončíkovou, ktorí sa zhostili úlohy starostlivosti o menšie deti počas zamyslení.

Smäd po slove je séria pôstnych duchovných zamyslení, ktoré chystáme v pôste. Nasledujú besedy s ekonómom Radovanom Ivankom o postavení peňazí v rodine (už najbližší utorok 13.03. o 16.30 h.) a potom zamyslenie biskupského vikára Vlada Šostáka o Najlepšom Vychovávateľovi (v utorok 20.03. o 16.30 h.) Podujatie je otvorené pre širokú verejnosť a budeme radi, ak sa na našom gymnáziu spolu stretneme. Srdečne pozývame.